KM-autó

Centrumban a centrírozás, a gumicsere

budapest. Felnőtt az az autós generáció, melynek tagjai komoly jelentőséget tulajdonítanak a téliguminak és a nyáriguminak. Amíg tőlünk nyugatabbra az országhatáron túl teljesen evidens mindenkinek, hogy ha beköszönt a hideg időjárás, akkor lecseréli a nyári abroncsokat télire, addig hazánkban sokan úgy vélik, hogy a gumicsere óriási átverés és lehúzás. A legjelentősebb differencia nem nyilvánvaló, illetve látható a téli- és a nyárigumik között.

Ne ezen spóroljanak!

A két eltérő gumiabroncs leginkább a gumikeverékben különbözik egymástól: amíg a nyáriak rendszerint keményebb keveréket kapnak a gyártóktól, addig a hidegebb időre szánt darabok lágyabbakat. A nyárigumiknak a kánikulában is el kell viselniük azt, hogy az aszfalt gyakran 50-60 Celsius fok fölé is melegszik. Amennyiben téligumival próbálnánk meg ilyen forró aszfalton közlekedni, akkor azt tapasztalnánk, hogy a gumik megégnének, megolvadnának, csúszkálnának, és deformálódnának. Ha valaki nem tette volna még meg, itt az idő a gumicserére!

– Az időjárásnak köszönhetően a járművezetők egész nyugodtan lecserélhetik a gumiabroncsokat – nyomatékosította Bordás Béla közlekedési és baleseti tudósító.

– Sokan spórolnak azzal, hogy nem mennek el a specialistákhoz, viszont akkor is célszerű ellenőriztetni szakemberrel azt, hogy a nyárigumi alkalmas-e a biztonságos közlekedésre. Kontrollálni kell, hogy nincs-e esetleg szálszakadás vagy kopás. Ha baleset történik, a helyszínelők minden esetben megvizsgálják a gumiabroncs méretét, mélységét azért, hogy megtudják: alkalmas volt-e a közútra. Fontos, hogy ne érjék be a szimpla gumicserével, szükség van a téli-tavaszi átállásnál az átfogó járművizsgálatra, a futómű beállítására. A fékeket is ellenőriztetni kell, hiszen a havas, latyakos utak hatására a korrózió megviseli a szerkezetet. Ilyentájt a rendőrség és az autóklub országszerte szokott ingyenes állapotfelmérést szervezni. Nem csak felhívják a figyelmet a hibákra, a teendőkre, hanem igyekeznek segíteni is az autósoknak.

Párolgó adalékok

Az autó stabilitását rontja a szezonon kívül használt téligumi, ráadásul az üzemanyagfogyasztást is növelheti. A napsütés révén a gumiban lévő adalékok elpárolognak, ez pedig az abroncs idő előtti öregedéséhez vezet.  LTL