Helyi

Szilva: átlagos az idei termés

Szamossályi. Hazánkban az utóbbi időszakban évente 45–70 ezer tonna szilva termett, ez az 1990-es 150 ezer tonnás mennyiség fele-harmada. A 2019. évi becsült termésmennyiség 60 ezer és 70 ezer tonna közé tehető, ami átlagosnak mondható, mindemellett a gyümölcs minősége idén nagyon jó. Jelenleg 6551 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés, emellett a szilva kedvelt házikerti gyümölcs is. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (1632 hektár), Bács-Kiskun (1452 hektár) és Pest (1056 hektár) megye. Nagyobb termőterületek találhatók még Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

 

Keresett exportcikk

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8–12 ezer tonna között mozog évente, a Magyarországra – jellemzően szezonon kívül – importált friss szilva mértéke elhanyagolható ehhez képest, 400-600 tonna. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiségeket vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok.

 

Megfelelő öntözés

A fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása, az ipari célú ültetvények esetében is szemléletváltásra, megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre lesz szükség ahhoz, hogy hosszú távon rentábilisak lehessenek. Fontos tudatosítani a termelőkben is, hogy az ipari fajta maradjon az ipar számára, a frissnek termelt kerüljön a frisspiacra. Mindenféle árverseny okozta keveredés a minőség és nem utolsósorban hosszú távon a gazdaság rovására megy – adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Ács József a rendszerváltozás óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel, az ipari szilva kilóját ötven forintért adta le nemrégiben.

– Hat-hét fajtát termesztek, a mostani szezont a felvásárlási árak alapján átlagosnak értékelem, a minőségre sincs semmi kifogásom. Évek óta stabil piaca van a szilvámnak, legyen szó exportról vagy importról, pálinka- vagy lekvárfőzésről – mondta el lapunk érdeklődésére a szamossályi gazdálkodó, majd hozzátette: a jánkmajtisi központú Agricolae Kft.-nek sok szilvát ad feldolgozásra.  TG