Mutations of this issue:
Zoom
Mutasd a szöveget

Címlap

A feltámadást ünnepli most a keresztény világ

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe”.Nyíregyháza. A keresztény egyházak nagypénteken Jézus szenvedéséről és kereszthaláláról emlékeztek meg. Húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap, ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgóünnepe.A húsvét népünk hitvilágában mindig is kiemelkedő ünnep volt, a hozzá kapcsolódó szokások jelentős része egyházi gyökerű.A locsolás a víz tisztító­erejének szimbóluma, a tojás pedig az újjászületés jelképe. A nagyböjt után bőséges asztallal ünnepelnek mindenhol, amelyről nem hiányozhat a tojás, sonka, kolbász.Manapság a családok nem sietik el az ünnepi nagybevásárlást, és a készülődést általában a nagyhét utolsó napjaira időzítik, frissen veszik meg a vendégváró finomságok alapanyagait.A nyíregyházi piacon bőven van kínálat húsfélékből, tojásból, kolbászból, zöldségekből, salátákból, akik ragaszkodnak a magyar, garantáltan jó minőségű áruhoz, biztosan megtalálják az ízlésüknek megfelelőt a vásártéren. Újonnan elterjedt, hogy nyulak százezrei kerülnek ilyenkor új gazdához, de fontos, hogy ne ajándékozzunk felelőtlenül élő állatot. KM

„Londonban, hej, van számos utca…”

A Móricz Zsigmond Színház társulata ma este a Bob herceg című darabot mutatja be a nagyszínpadon. Az előadást Huszka Jenő örökzöld melódiáival a színház főrendezője, Göttinger Pál vitte színre.  Fotó: Dodó Ferenc

Helyi

Tízezer tojás, több mázsa sonka

A nyíregyházi Búza téri piaccsarnok a húsvét előtti napokban felbolydult méhkashoz hasonlít. A legtöbben igyekeznek nem az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást. – Az elmúlt tizenkét évben volt időnk kitapasztalni, miből mennyi fogy az ünnep előtti napokban. Kialakult vevőkörünk van, ismerjük az ízlésüket, az igényeiket, próbálunk annyi sonkát, kolbászt, szalonnát, füstölt árut hozni ilyenkor, hogy mindenki elégedetten távozzon vásárlás után – mondta el érdeklődésünkre Kobzos István.Asztalán katonás rendben sorakozott a szemet gyönyörködtető és – kóstolás után bizton állíthatjuk, hogy – ínycsiklandozóan finom egész és darabolt, szaftos és bőrös, főznivaló és hidegtálra szeletelhető sonkahad, a zsírosabb tarja- és a színhúsregiment, a csemege- és csípősházikolbász-szakasz. Mindezekre a koronát a gyöngyöző mangalica-, liba- és kacsazsír tette fel. A termékek különlegessége, hogy már a takarmányt is maguk termesztik, amivel a sertéseket hizlalják, majd vágás után tiszaeszlári családi gazdaságukban dolgozzák fel.– Húsvétkor főként a kisebb sonkára van kereslet, a napokban elfogy belőle akár három mázsa is, de kolbászból is elvisznek közel 350 kilót – árulta el Kobzos István.A bizalom a legfontosabbA nyírpazonyi Jágerné Antal Katalint szintén jól ismeri a Búza téri piac közönsége, hiszen huszonöt éve látja el vevőit friss, saját termesztésű zöldséggel és gyümölccsel. – Ilyenkor a hagyma, a retek, a saláta, a zöldséglevél, az újkáposzta és a karalábé a sláger, egy átlagos naphoz képest ezekből háromszor annyi is elfogy. Igaz, hogy a bevásárlóközpontokban is megtalálnák ezeket a termékeket – bár valószínűleg nem ebben a minőségben –, sokan mégis a piacot választják annak közvetlensége miatt. Ez az emberi kapcsolatokról és a bizalomról szól elsősorban, amit a szupermarketek nem kapnak meg.– Vannak, akik már előre ideszólnak, hogy tegyek el nekik például fodros salátát díszítésnek, mert tudják, hogy abból kevesebbet hozunk, mint a fejesből. Gyakran megesik az is, hogy kezdő háziasszonyok tanácsot kérnek, mennyi káposztát vigyenek egy kiló húshoz, de az sem ritka, hogy a vevővel közösen beszéljük meg, melyik ételt hogyan kell elkészíteni – sorolta Katika, akire sokan szinte családtagként tekintenek, Olyannyira, hogy ha nem mosolyog a vásárlókra – ami persze nem túl gyakori, hiszen vidám természetű, kedves asszony –, aggódva kérdezik meg tőle, mi a baj.Húsvéti specialitásAmbrusné Gabulya Judit tojásos standja előtt tömött sorokban kígyóztak a vevők ottjártunkkor. Mint elmondta, a legtöbben nagyobb méretű, L-es tojást vásárolnak, de az M-es és XL-es is szépen fogy.– Az ünnep előtt triplájára nő a kereslet, ez azt jelenti, hogy nyolc-, de akár tízezer darabot is eladunk naponta. Megyei termelőtől, Jándról és Tarpáról hozzuk és árusítjuk a tojást.Iglai János nem hagyja a húsvéti ételsor elkészítését a család hölgytagjaira. Mint mesélte, otthonosan mozog a konyhában, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy karácsonyi receptversenyünkön harmadik lett. Közösségi oldalán egyfajta képes gasztro­blogot vezet, oda tölti fel ételcsodáiról készült fotóit, és szívesen megosztja az elkészítés menetét azokkal, akik kérik.– Napok óta vásárolok, hogy meglegyen minden a salátához, sajttekercshez és a specialitásomhoz, ami nem más, mint buciban sült füstölt-főtt tarja kemény tojással és tormával – engedett bepillantást az ünnepi menübe a nyíregyházi családfő, aki szerint nem elég finoman elkészíteni az ételeket, az ízléses tálalásra is oda kell figyelni, mert az hozza meg az étvágyat. CsA

Konferencia Ukrajnáról

Nyíregyháza. Ukrajna az elnökválasztás után címmel szervez konferenciát a Nyíregyházi Egyetem...

Holodomor

Az 1932–33-as, ukrajnai népirtásra emlékeztek Nyíregyházán, a Korányi Frigyes úti görögkatolikus templom udvarán, ahol a csaknem 7 millió éhhalált halt ember emlékére emlékkövet állítottak.  Fotó: Pusztai Sándor

Megyei körkép

Húsvéti park Nyírjákó központjában

Ünnepi díszbe öltözött Nyírjákón a park. A „nyusziház” és a tojásfa mellett fából készített nyuszik, rongyból varrt tojások várják a kicsiket és a nagyokat.  Fotó: önkormányzat

Együttműködési megállapodás

A hadisírok közös felkutatása érdekében együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Nyíregyházán a Magyar Honvédség képviselője és a megyei levéltár igazgatónője, Vitár Zsolt alezredes és Kujbusné dr. Mecsei Éva.  Fotó: Dodó Ferenc

Tojásfa a város főterén

Régi német hagyomány a bokrok és a fák húsvéti tojásokkal való feldíszítése, Nagykálló belvárosában is felállítottak egyet.  Fotó: Sipeki Péter

Mise, istentisztelet

A húsvéti ünnepi időszak püspöki miserendje a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban: április 21-én, vasárnap 10.30 órakor szentmise kezdődik Urunk feltámadásának...

Fókuszban

Négyen sérültek meg a balesetben

Négy sérültet vitt kórházba a mentő egy frontális karambol után Nyíregyháza belvárosából csütörtökön. Az elsődleges információ szerint a Szegfű utcán tartott egy Citroën az Örökösföld felé, amikor tisztázatlan okból az autó áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol ütközött egy belváros felé haladó BMW-vel. Fotó: Pusztai Sándor

Ízvilág

Sport

44

Felállt a padlóról, és kiütötte az olaszokat a magyar válogatott a székesfehérvári U18-as...

Nyíregyházi nemzeti érték a Szpari

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság a Szpari 1980-as Aranycsapatát is nyíregyházi nemzeti értékké minősítette, és ebből az apropóból a legendás együttes több tagja közül Gáspár László, Kiss Miklós és Moldván Miklós, a szakmai stábból Eszenyi Dénes és Aranyi László tartott élménybeszámolót Dankó László műsorvezetésével csütörtökön a Móricz Zsigmond-könyvtárban.  Fotó: Dodó Ferenc

Családfák

Nyíregyháza. Március elején tartották meg az első Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Családfakutató...

Programajánló

Színes

Tojásra vadásznak

Minden generációt igyekszik megszólítani és lenyűgözni színes programjaival Rakamaz.

Megér egy mosolyt

Az italmérésben egy, már szomjasnak éppenséggel nem látszó ember kutat a zsebében.

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés