Obama: Igen, megtehetjük

Barack Obama meghatódott a chicagói fogadtatástól  Fotó: AFP/Joshua Lott

Barack Obama meghatódott a chicagói fogadtatástól
Fotó: AFP/Joshua Lott

Búcsúbeszéd: Amerika jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben.

Washington. Utolsó elnöki beszédét mondta el Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől.

 

Jobb elnök, jobb ember

Chicago üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadta Obamát.

A beszédet többször ütemes taps szakította meg, a hallgatóság soraiból nem egyszer bekiabáltak: „még négy évet!” Obamát szemmel láthatóan meghatotta a fogadtatás.

A mintegy háromnegyed órás, érzelmektől sem mentes beszédben az elnök mindenek­előtt választóinak és támogatóinak mondott köszönetet az elmúlt nyolc évért. „Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem” – mondta. Elmondta, még mindig sok a tennivaló. „Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra” – hangoztatta az elnök. Hangsúlyozta, hogy nyolcévnyi elnökség után is változatlanul hisz a változás erejében.

Obama egységre buzdította az amerikaiakat, „bármilyen különbségek legyenek is közöttünk”. Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, és nyomatékosította, hogy a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni. Barack Obama beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket: egyebek mellett a munkahely­teremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, a terroristavezér Oszama bin Laden likvidálását.

Elemzők szerint egyértelműen Donald Trump megválasztott amerikai elnökre utalva megjegyezte azonban, hogy a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, s azt ígérte, hogy ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. „Igen, megtehetjük” – idézte első kampányának győztes jelszavát. MTI


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés