Hetvenéves résztvevő is a tanfolyamon

Van, aki a barátok invitálására kezd vadászni Fotó: internet

Van, aki a barátok invitálására kezd vadászni Fotó: internet

Idő, energia, kedv és pénz kérdése, hogy mikor lesz meg a vadászvizsga.

Nyíregyháza. Nincs gond a vadászok utánpótlásával, hiszen nagy az érdeklődés a vadásztanfolyamok iránt. A megyei vadászszövetség szeptemberben is indított egy tanfolyamot, amely november végén fejeződött be, s decemberben három nap állt a vizsgázók rendelkezésére.

 

Vadászdinasztiákban nőttek fel

Fazekas Gergely vadgazda mérnököt, a megyei vadászszövetség munkatársát arról kérdeztük meg, vajon milyen az életkori megoszlásuk a decemberben vizsgát tett harminc személynek.

– Általánosságban elmondható, hogy fiatalok és középkorúak egyaránt megtalálhatóak minden alkalommal a tanfolyamokra jelentkezők között, így volt ez most is. Volt már olyan extrém példa is régebben, hogy egy úr 70 évesen vett részt a tanfolyamon. Több fiatal alig várja, hogy betöltse a 18. életévét, hogy már letehesse a vadászvizsgát. Ezek az ifjak vadászdinasztiákban nőnek fel, számukra meghatározó, mindennapos dolog a vadászat – magyarázta a szakember.

 

Nyilatkozik a földtulajdonos

– A negyven év körüliek közül többen a barátok invitálására döntenek úgy, hogy megszerzik a vadászengedélyt. Esetleg korábban is érdekelte őket a vadászat, de anyagilag most nyílott rá lehetőségük. A 40 év felettieknél meghatározó tényező, hogy sok földjük van, a gyermekek már kirepültek otthonról és több az idejük, vagy van arra is példa, hogy ha barátok már együtt horgásznak, akkor vadásszanak is együtt. A vadgazdálkodási törvény alapelve, hogy a vadászati jog a föld mindenkori tulajdonosát illeti meg. A földtulajdonosoknak kell nyilatkozniuk arról, hogy a saját területükön ők akarnak vadászni, vagy átadják a területüket haszonbérbe valamelyik vadásztársaságnak. Sok gazda úgy gondolkodik, hogy ha már nagy földterülete van, akkor inkább ő fog vadászni a saját területén. Valójában tehát nem lehet beskatulyázni senkit sem, hogy miért és mikor akar vadászengedélyt szerezni, hiszen életkortól független, hogy mikor van valakinek ideje, energiája, kedve és pénze ahhoz, hogy vadász lehessen. KM-MML

Több fiatal alig várja, hogy betöltse a 18. életévét.

Fazekas Gergely

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés