Fél évszázados hagyomány

Az ExperiDance is fellépett
              Fotó: Pusztai Sándor

Az ExperiDance is fellépett

Fotó: Pusztai Sándor

Különleges kulturális csemegét kínált tavaly nyáron Nyírbátor.

Nyírbátor. A város figyelemre méltó jubileumhoz érkezett, hiszen 2016 nyarán 50. alkalommal rendezték meg a Nyírbátori Zenei Napokat.

A kulturális programsorozat szervezői egy régi hagyományt keltettek életre: a városháza erkélyéről felcsendült a nyírbátori toronyzene. A kétszeres Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Farkas Ferenc külön Nyírbátornak írt alkotását a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenegy fúvósa három trombitával, négy kürttel, három harsonával és tubával adta elő.

Zene, tánc és kiállítás

A zeneszeretők számos műfaj kiválóságait hallhatták: volt barokk est, felcsendültek swing- és jazzdallamok, de francia sanzonoknak is tapsolhatott a közönség. Sokak örömére újra fellépett Nyírbátorban az ExperiDance társulat, a zeneszeretők több alkalommal is hallhatták a BrassEleven együttest, de koncertet adott Molnár Ferenc Caramel is. A zenei napok a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjével zárult, melyen Pitti Katalin énekelt.

A programsorozathoz különleges kiállítások is kapcsolódtak. A „Zenetörténeti mozaikok bélyegképekben” olyan tablókat tárt a látogatók elé, amelyeken karmesterek, zenei versenyek, fesztiválok és magyar zeneszerzők szerepeltek, de megelevenedett az egyházi muzsika, az opera és az operett világa is. Az „50 év képekben és plakettekben” az elmúlt fél évszázad eseményeit ölelte fel, a „Benne voltam a muzsikában és a muzsika bennem volt …” pedig a nagyszerű operaénekes, Simándy József életét mutatta be. KM


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés