Csaknem 600 millióból fejleszthetnek

Az intézmény saját laborjában készül a betegellátáshoz szükséges minden infúzió Fotó: Pusztai Sándor

Az intézmény saját laborjában készül a betegellátáshoz szükséges minden infúzió Fotó: Pusztai Sándor

A legkisebb konszolidációs összeg mellett a legtöbb fejlesztési forrást a megyei kórházak kapták.

Nyíregyháza. Ahogy arról már beszámoltunk, közel 1,1 milliárd forintot kapott decemberben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) az adósságállományának csökkentésére és fejlesztésekre tavaly év végén. Adósságrendezésre, lejárt számlák kifizetésére 521 millió forintot, a konszolidáció keretein belül meghirdetett pályázatokból pedig 587 millió forintot kapott strukturális fejlesztésekre, működési hatékonyság megteremtésére az intézmény.

Stabil gazdálkodás

– A kórháznak nincs harminc napon túli tartozása – jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón dr. Molnár Andrea. – Az évi 32 milliárd forintos költségvetéshez képest pedig elenyésző, december végén mintegy 280 millió forint volt az egyéb lejárt adósság – tette hozzá a gazdasági igazgató, aki hangsúlyozta: ez az adósságállomány nem okoz az intézményben likviditási gondokat, a stabil gazdálkodás mellett zavartalan lesz a betegellátás.

– Az ország többi kórházának adósságállományával összehasonlítva, az SZSZBMK a legkisebb tartozású intézmények között van – mondta dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, választókerületi elnök, aki arra is emlékeztetett, korábban 1–2 milliárd, de volt olyan időszak, amikor ennek duplája volt a kórház adóssága. Kiemelte: a tavalyi konszolidáció volt az első, amelyben a 60 milliárd forintos keretből fejlesztésekre elkülönítettek 15 milliárdot, erre pályázhattak az egészségügyi intézmények.

Kazáncserétől a LED-izzókig

– A legkisebb adósságrendezési összeg mellett a legnagyobb fejlesztési támogatást nyerte el az intézménycsoportunk – mondta dr. Adorján Gusztáv, s a főigazgató örömmel sorolta, milyen korszerűsítésekre lesz lehetőség.

– Mintegy 178 millió forint jut az infúziós labor modernizálására, 19 millió a nyílászárók cseréjére, míg a központi sterilizáló korszerűsítésére 168 millió forintot fordíthatunk. Kazáncserére 119 millió forintot nyertünk, így a Sóstói úti telephelyen, valamint 63 millióból a vásárosnaményi kórházban lesz korszerűbb a fűtési rendszer. További 32 millió forintból pedig valamennyi telephelyünkön energiatakarékos LED-izzókat szerelhetünk fel, valamint a víztisztító berendezést is modernizáljuk.

– Elismerést érdemel az a szigorú és következetes gazdálkodás, melynek eredményeként a legkevesebb tartozással rendelkező intézmény lett az SZSZBMK – mondta dr. Hajnal Judit. A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ regionális igazgatóságának vezetője azt is kiemelte: jó fejlesztési pályázatokat nyújtott be az intézmény, ezért nyerte el az egyik legmagasabb összeget, a korszerűsítés pedig pozitív hatással lesz a következő évek gazdálkodásra is. KM-BM

Mintegy 178 millió forint jut az infúziós labor modernizálására.

Dr. Adorján Gusztáv

A kórháznak nincs harminc napon túli tartozása.

Dr. Molnár Andrea

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés